novosti

Održan Salon urbanizma u Nišu

08.01.2014

Na 22. Međunarodnom salonu urbanizma koji je održan u Nišu od 8. do 15. novembra 2013. godine, SET d.o.o izložio Plan detaljne regulacije industrijske zone u Zajači

Tradicionalna godišnja manifestacija koja predstavlja smotru najznačajnijih i aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, održana je u organizaciji Udruženja urbanista Srbije. U kategoriji planova detaljne regulacije, SET d.o.o izložio je plan detaljne regulacije industrijske zone “Zajača” u Zajači, čiji je investitor bio Koncern Farmakom MB Šabac, Rudnici i Topionica AD “Zajača” Loznica.

Na planskom području od oko 56 ha nalaze se: industrijski kompleks Rudnici i topionica A.D. "Zajača" Loznica, područje rudnika, deponija šljake , stambeno naselje, reka Štira i šumsko zemljište.

Najveći problem bio je dugogodišnji negativan uticaj industrije, odnosno velika količina olova u zemlji i vazduhu, pa je glavni cilj izrade Plana detaljne regulacije bio je preduzimanje mera za saniranje postojećih zagađenja i definisanje mera zaštite životne sredine, kao i obezbeđivanje rada i razvoja industrijskog kompleksa i rudnika.