novosti

Konzorcijum domaćih firmi započeo izgradnju velikog sistema za navodnjavanje Mačve

28.06.2018

Izgradnja velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje Mačva počela je u blizni Bogatića radovima na prvom podsistemu CS N6, koji će imati kanal dužine 62 km, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je cilj da se omogući korišćenje vode na što više poljoprivrednih površina.
 
- Dvonamenski sistem Mačva je nama jako važan zato što je to prvi projekat koji krećemo sa realizacijom ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih - istakao je Nedimović tokom obilaska radova sa direktorom Srbijavoda Goranom Puzovićem.
 
Voda je sve u poljoprivredi, jer donosi i kvalitet i kvantitet, naglasio je Nedimović.
 
Hidrosistem Mačva će obezbediti navodnjavanje na ukupno oko 26.000 hektara zemljišta, od čega će CS N6 biti za navodnjavanje 10.900 hektara.
 
Pripremni radovi su počeli 6. juna u blizni Bogatića, a rok za završetak radova je dve godine.
 
Projekat CS N6 se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od 4,1 mil EUR. U okviru tog podsistema biće napravljeno 17 crpnih stanica i dve ustave.
 
Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi od kojih je jedna i Set doo.
 
Predviđena je izgradnja 17 crnih stanica sa ugradnjom mašinske opreme, pumpi i elektro-motornih pogona sa bezbednosnim sistemom, rekonstrukcijom kanalske mreže za dovođenje vode iz reke Save.
 
Posle 30 godina počela je izgradnja 12 velikih sistema za navodnjavanje u okviru projekta "Razvoj sistema za navodnjavanje - prva faza", koji će obezbediti 48.000 hektara poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem, a ukupna vrednost radova na svih 12 projekata je 15,1 mil EUR.
 
U Srbiji se trenutno pod sistemima za navodnjavanje nalazi od 2 do 3% obradivih površina, a cilj je da se u narednom periodu dostigne 6 ili 7%.